2024-07-19

Nušvitimo etapai budizme: Sotāpanna, Sakadāgāmi, Anāgāmi ir Arahantas

Budizme, ypač Theravados tradicijoje, yra keturi apšvietimo etapai, kurie žymi kelią į išsilaisvinimą (Nirvaną). Šie etapai yra:

1. Sotāpanna (Srovės įžengusysis)

2. Sakadāgāmi (Vieną kartą sugrįšiantis)

3. Anāgāmi (Negrįšiantis)

4. Arahantas (Vertasis, Tas kuris nugalėjo visus savo priešus)


1.Sotāpanna (Srovės įžengusysis)

Pāli: Sotāpanna
Sota reiškia „srovė“ arba „tekėjimas.“
Āpanna reiškia „įžengęs.“

Paaiškinimas: Sotāpanna yra tas, kuris įžengė į srovę, vedančią į Nirvaną. Jie išnaikino pirmuosius tris iš dešimties pančių (samyojana), kurie suriša būtybes prie atgimimo ciklo (samsaros):

Sakkāya-diṭṭhi: Tikėjimas nuolatine savastimi. Vicikicchā: Abejonės dėl Budos, Dharmos ir Sanghos. Sīlabbata-parāmāsa: Prisirišimas prie apeigų ir ritualų.

Sotāpanna garantuotas pasiekti pilną apšvietimą per septynis gyvenimus ir daugiau nebus atgimęs žemesniuose pasauliuose.

2. Sakadāgāmi (Vieną kartą sugrįšiantis) 

Pāli: Sakadāgāmi
    Sakid reiškia „vieną kartą.“
    Āgāmi reiškia „sugrįšiantis.“


Paaiškinimas: Sakadāgāmi yra tas, kuris bus atgimęs žmogaus pasaulyje tik vieną kartą prieš pasiekdamas Nirvaną. Jie dar labiau susilpnino, bet dar neišnaikino pančių:

Kāmacchanda: Juslinių malonumų troškimas.  
Byāpāda: Pikta valia.

3. Anāgāmi (Negrįšiantis)

Pāli: Anāgāmi
    An reiškia „ne.“
    Āgāmi reiškia „sugrįšiantis.“

Paaiškinimas: Anāgāmi nebus atgimęs žmogaus pasaulyje, bet vietoj to bus atgimęs tyruose buveinėse (Suddhāvāsa), kur pasieks apšvietimą. Jie visiškai išnaikino pirmuosius penkis pančius, įskaitant juslinių malonumų troškimą ir piktavalę.

4. Arahantas (Vertasis)

Pāli: Arahantas arba Arhantas
    Araha reiškia „vertas“ arba „nusipelnęs.“
    Priesaga - ant nurodo esamąjį laiką.

Paaiškinimas: Arahantas išnaikino visus dešimt pančių ir yra visiškai išsilaisvinęs iš gimimo ir mirties ciklo. Dešimt pančių yra:

Sakkāya-diṭṭhi: Tikėjimas nuolatine savastimi. Vicikicchā: Abejonės. Sīlabbata-parāmāsa: Prisirišimas prie apeigų ir ritualų. Kāmacchanda: Juslinių malonumų troškimas. Byāpāda: Piktavalė. Rūparāga: Troškimas materialiai egzistencijai. Arūparāga: Troškimas nematerialiai egzistencijai. Māna: Išdidumas. Uddhacca: Neramumas. Avijjā: Nežinojimas.

Arahantas pasiekė Nirvaną ir nebus atgimęs. Jie pasiekė galutinį budizmo kelio tikslą.

Satipatthana - praktika, vedanti į sąmoningumą.