2024-10-10

Nuolankūs prisirišimai: Šlapimų asmenybės tipas ir priklausomybės spąstai

Šiame tekste Don Chuanas vartoja terminą „Šlapimai“ (arba „Pisi“), kad apibūdintų tam tikrą žmonių kategoriją, pasižyminčią ypatingu nuolankumu ir priklausomybe nuo kitų. Panagrinėkime pagrindinius šio asmenybės tipo bruožus:

1. Nuolankumas ir perdėtas rūpestis:

  • Žmonės šioje kategorijoje yra pernelyg paslaugūs, visada stengiasi padėti ar rūpintis kitais. Jų elgesys kyla iš noro patikti ir būti mėgstamiems. Jie demonstruoja atjautą ir gerumą, iki to lygio, kad tai tampa per daug, dažnai pernelyg globojantys ar „stabdantys“ kitus, norėdami būti naudingi.
  • Toks elgesys dažnai būna perdėtas ir lipnus – jie „prisikabina“ prie žmonių, kuriems padeda, ne iš piktos valios, o todėl, kad jų savivertė priklauso nuo to, kiek jie yra reikalingi kitiems. Jie bijo būti nereikalingi ar palikti, todėl stengiasi išlikti nepakeičiami.

2. Iniciatyvos ir nepriklausomybės trūkumas:

  • Nepaisant savo noro padėti kitiems, šlapimai negali veikti savarankiškai. Jie negali priimti iniciatyvos ar sprendimų patys. Vietoj to, jie laukia, kol kitas asmuo nurodys, ką daryti. Nesant kieno nors nurodymams, jie jaučiasi pasimetę ir nesaugūs.
  • Jų tapatybė ir gyvenimo tikslas yra susieti su išorės nurodymais – jie turi būti vedami ir nukreipiami, kad jaustųsi darantys kažką prasmingo. Be šių santykių ar autoriteto figūrų, jie praranda savo prasmę.

3. Paslėpti nesaugumai:

  • Nepaisant jų rūpestingos ir atjautos pilnos išorės, šlapimai yra labai nesaugūs viduje. Jie bijosi atstūmimo ir ieško pritarimo per savo pagalbos aktus. Jų nuolankumas nėra tik natūralus gerumas, o priemonė užtikrinti santykius ir gauti patvirtinimą.
  • Nuolat rūpindamiesi kitais, jie bando paslėpti savo vidinį pažeidžiamumą – jie mano, kad jei visada bus naudingi, niekada nebus palikti. Tačiau tai daro juos emociškai trapius, nes jų savivertė priklauso nuo kitų žmonių reakcijų.

4. Lūkesčiai apie kitus ir nusivylimas:

  • Šios kategorijos žmonės linkę manyti, kad kiti yra tokia pat geraširdžiai ir rūpestingi, kaip ir jie. Jie tikisi, kad jų savęs aukojimas ir paslaugumas bus atlygintas. Deja, kai kiti neatitinka jų lūkesčių arba nevertina jų pastangų, jie lengvai įsižeidžia ir nusivilia.
  • Tai sukelia dažnus išdavystės, liūdesio ir ašarų jausmus. Jiems sunku suprasti, kad ne visi atsakys į jų gerumą taip pat arba nepripažins jų pastangų. Jų emocinė būklė stipriai priklauso nuo kitų reakcijų, o tai daro juos pažeidžiamus dažnam nusivylimui.

5. Emocinė trapumas:

  • Kadangi jie priklauso nuo kitų žmonių patvirtinimo ir pripažinimo, šlapimai dažnai būna verkšlenantys ir emociškai jautrūs. Jų nusivylimas ir liūdesys kyla iš nerealių lūkesčių, kad jų gerumas visada bus vertinamas, o kai taip nenutinka, jie jaučiasi nemylimi arba atstumti.
  • Jų emocijos yra giliai susietos su išoriniu pripažinimu, o tai daro juos linkusius į emocinius sukrėtimus, kai jų lūkesčiai nesipildo.

Pagrindinė problema:

  • Pagrindinė šlapimų problema yra ta, kad jų nesavanaudiškumas iš tiesų slepia gilesnį nesaugumą ir baimę būti vienišais ar atstumtais. Jų nuolatinis rūpinimasis kitais nėra tiesiog dosnumo išraiška, o strategija užsitikrinti vietą pasaulyje.
  • Ši priklausomybė sukuria ciklą, kuriame jie pilnai atiduoda save kitiems, tačiau galiausiai lieka nusivylę ir įskaudinti, kai nesulaukia tokio pat rūpesčio mainais.

Kaip tai susiję su kopriklausomybe:

Šlapimų asmenybės tipas labai atspindi koprikrausomybės elgesį. Kopriklausomuose santykiuose vienas žmogus tampa pernelyg sutelktas į kitų poreikius, nepaisydamas savo paties poreikių. Tai dažnai kyla iš baimės būti atstumtu arba noro būti reikalingu, kaip ir šlapimų kategorijoje. Jie randa savo vertę rūpindamiesi kitais, tačiau tai daro juos pažeidžiamus, kai tie pastangos nėra atlygintos.

Šlapimai, kaip ir kopriklausomi, jaučiasi prarasti be žmogaus, kuris juos nukreiptų ar vestų. Jie pasikliauja išoriniais santykiais, kad suteiktų jiems tapatybę ir prasmę, ir kai tie santykiai nesuteikia trokštamo pripažinimo, jie jaučiasi sugniuždyti.

Iš esmės, Šlapimai yra žmonės, kurie paskęsta rūpindamiesi kitais, ne iš gryno altruizmo, bet iš baimės, kad bus atstumti ir nepriimti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą