2018-07-30

TikĖjimas

Gali tikėti kuo tik nori. Todėl tikėjimas yra subjektyvus patyrimas. Tikėjimas gali sukurti saugumo jausmą ar padaryti mus dirbtinai laimingus.
Tikėjimas gali uždėti antrankius. Jei tikėsi, kad visi nėra lygus.

Dabar nagrinėsiu tikėjimo procesą.

Kas yra TtikĖjimas?
Tikėjimas – vieno ar kito reiškinio tikrumo pripažinimas be jokių įrodymų.

Kodėl yra tikima? 

Nes skamba įtikinamai? O tai reiškia maloniai skamba, nesukelia prieštaravimų. Tai pasąmoninis procesas, nes tikėjimas yra automatizuotas pasąmonės procesas, kuris nereikalauja sąmoningo galvojimo. 



Įrodymai

Informacija yra dažniausiai priimama automatiškai. 

Nes žmonės pasitiki vieni kitais, priklausomai nuo aplinkybių.
Kokių aplinkybių?
  • Didesnis pasitikėjimas
    • Gatvėje prašant nurodymų, medicinos įstaigose, su draugais
  • Mažesnis pasitikėjimas
    • Parduotuvėse, marketinge.
Nuo ko priklauso, nori pasinaudoti ar padėti? Ar galėtų būti draugas, tas kuris nuolatos norėtų pasinaudoti tavimi? Tikiu daktaru, nes jis man nori padėti susitvarkyti su situacija. Telemarketinge, pateikiama nepilna, klaidinga informacija, tam kad prekė atrodytų geresnė jei yra iš tiesų. Kai atskleidžiamos teigiamos ir neigiamos pusės pasitikima labiau.

Tikėjimas priklauso nuo to kaip žiūri į situaciją: ar man šioje situacijoje nori padėti ar pasinaudoti

Čia atsiskleidžiama prielaida, kad viskas dauguma to kas yra malonu yra patikima. 

Galbūt todėl, kad veikia: logika: malonu - gerai, skauda - blogai. Tokia taisyklė veikia, ne tik kūne, bet ir psichikoje. Pritaikoma panašumo taisyklė, kai jaučiu gerą jausmą - tai yra gera, jei blogą - tai yra blogai, reikia į kažką atkreipti dėmesį.

Iškart galima matyti visuotinio apibendrinimo spragas. Pasitaisiau sakydamas, kad visada pakeitęs į dažnai. O tai reiškia, kad turim du stalčiukus.


Prieštaringas pavyzdys:
  • Dalykai kurie yra malonūs ir yra naudingi
    • Maistas...
  • Dalykai, kurie yra malonūs ir yra kenksmingi ar skausmingi
    • Narkotikai, E621, persivalgymas

Kai kūno nervai siunčia signalus, jie informuoja apie tai į ką nori atkreipti dėmesį, tam kad būtų žinoma apie būseną. Nes biologinis skausmas veikia, kaip atgalinis kūno atsakas į aplinkos spaudimą. Nusako ribas, kurių  peržengti nevertėtų. Skausmas tai natūralūs įspėjimo mechanizmas.

Prieštaravimas atkreipia dėmesį ir įgalina sąmoningumą. Ir kai yra prieštaravimas, panašiai kaip skausmas, sąmoningumas įsijungia. Tam kad būtų išspręstas prieštaravimas.

Malonumas atkreipia dėmesį, bet nekelia tokių pat klausimų kaip esant prieštaravimui, nes nėra kas juos keltu. Klausimas pasireiškia, tada kai malonumas baiginėjasi. Tada atsiranda noras išlaikyti pojūtį.


Tikėjimas yra pasąmoninis procesas.

Ar todėl, kad kalbos suvokimas yra pasąmoninis procesas. Ir jei informacija pateikta maloniai, atliekamas triukas, kai neįjungiama apsaugos sistema - sąmoningumas
Kalba yra priimama, nes ji yra priimama pasąmoninai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą