2024-09-29

Žema savivertė ir baimė, ką pagalvos kiti: kaip išmokti gyventi laisvai nuo kitų nuomonės

Žmonės, turintys žemą savivertę, dažnai ieško išorinio patvirtinimo, nes patys nepasitiki savimi ar savo vertingumu. Dėl to jie gali jausti stiprų poreikį patikti kitiems ar būti priimtiems, nes jų savivertė priklauso nuo kitų nuomonės.

Kaip tai veikia:

  1. Priklausomybė nuo kitų nuomonės:

    • Kai savivertė yra žema, žmogus gali jaustis nesaugus dėl savo sprendimų, išvaizdos ar poelgių. Dėl šios nesaugumo jie pradeda per daug dėmesio skirti tam, ką apie juos mano aplinkiniai.
    • Pavyzdžiui, prieš priimant sprendimus, tokiems žmonėms gali būti svarbu, kaip į tai sureaguos kiti, nes jie nenori pasirodyti kvaili, netinkami ar nepriimtini.
  2. Baimė būti atstumtiems ar kritikuojamiems:

    • Žmonės su žema saviverte dažnai bijo, kad kiti juos kritikuos ar atstums, jei jie neatitiks tam tikrų lūkesčių. Todėl jie stengiasi prisitaikyti prie kitų, net jei tai prieštarauja jų pačių norams ar vertybėms.
    • Ši baimė sukelia nuolatinį nerimą ir gali sukelti saviraiškos slopinimą, kad tik būtų išvengta galimos neigiamos reakcijos.
  3. Perfekcionizmas ir savikritika:

    • Dėl žemos savivertės žmogus gali tapti perfekcionistu, stengdamasis atitikti idealus, kurie, jo manymu, padės jam išvengti neigiamų kitų nuomonių.
    • Savikritika taip pat tampa dominuojančiu bruožu: žmogus nuolat lygina save su kitais ir jaučia, kad nėra pakankamai geras, todėl mano, kad turi pasitaisyti ar pasikeisti, kad būtų priimtas.

Kodėl žemos savivertės žmonės linkę galvoti apie kitų nuomonę?

  • Savivertės stoka: Jei žmogus negali savęs priimti ar vertinti tokiu, koks yra, jis ieško kitų žmonių patvirtinimo kaip būdo jaustis vertingu.
  • Vidinis nesaugumas: Nesugebėjimas pasitikėti savimi gali skatinti įtarumą ir nerimą dėl to, kaip kiti jį mato. Toks žmogus gali manyti, kad jo trūkumai yra akivaizdūs kitiems, net jei tai nebūtinai tiesa.
  • Socialinis spaudimas: Dėl baimės neatitikti visuomenės normų ar standartų, žmogus nuolat pervertina savo elgesį ir išvaizdą per kitų akis.

Kaip tai keisti?

  1. Savivertės stiprinimas: Svarbu lavinti vidinį savęs priėmimą ir ugdyti gebėjimą pasitikėti savo sprendimais ir nuomone. Tai galima pasiekti per saviugdą, terapiją ar sąmoningumo praktikas.
  2. Išorinio patvirtinimo atsisakymas: Būtina atpažinti situacijas, kai siekiama kitų patvirtinimo, ir stengtis priimti sprendimus, paremtus asmeniniais poreikiais ir vertybėmis.
  3. Supratimas, kad kitų nuomonė nesuformuoja tavęs: Žmogaus vertė neturi priklausyti nuo kitų nuomonės, nes ji yra subjektyvi ir gali keistis. Kiekvieno asmens vertė yra įgimta ir nepriklausoma nuo išorinių veiksnių.

Sutelkęs dėmesį į savo vidinę vertę ir mažindamas priklausomybę nuo kitų nuomonės, žmogus gali gyventi autentiškiau ir ramiau, nepergyvendamas dėl to, ką apie jį galvoja kiti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą